Zona euro a înregistrat un excedent al balanţei comerciale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zona euro a înregistrat un excedent al balanţei comerciale

Externe 16 Ianuarie 2013 / 00:00 315 accesări

În noiembrie 2012, zona euro a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 13,7 miliarde de euro, comparativ cu un excedent de 4,9 miliarde de euro în perioada similară din 2011, în timp ce UE a atins un deficit de 1,7 miliarde de euro, faţă de un deficit de 9,3 miliarde euro în noiembrie 2011, conform datelor publicate marţi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). În perioada ianuarie-octombrie 2012, deficitul comercial al UE a crescut semnificativ în cazul energiei, la 347 miliarde euro, comparativ cu un deficit de 319,5 miliarde euro în perioada similară din 2011, în timp ce excedentul de pe urma produselor manufacturate a crescut la 294,1 miliarde euro comparativ cu 196,8 miliarde euro în perioada similară din 2011.

În topul partenerilor comerciali, excedentul balanţei comerciale a UE a crescut pe relaţia cu SUA, cu 72,3 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie 2012, comparativ cu 56,9 miliarde euro în perioada similară din 2011, şi Turcia cu, 22,7 miliarde euro în primele zece luni din 2012, şi a scăzut pe relaţia cu Elveţia, la 21,9 miliarde de euro faţă de 37,7 miliarde euro. În schimb, deficitul balanţei comerciale a UE a scăzut în relaţiile cu China, la 122,9 miliarde euro comparativ cu 133,7 miliarde euro, cu Rusia la 73,4 miliarde euro faţă de 77,3 miliarde euro şi cu Japonia la 7,7 miliarde euro comparativ cu 17,4 miliarde euro. În perioada ianuarie-octombrie 2012 deficitul balanţei comerciale a României s-a cifrat la 8,3 miliarde euro, faţă de un deficit de 7,7 miliarde de euro înregistrat în perioada similară din 2011. În timp ce exporturile României au scăzut uşor, de la 37,8 miliarde de euro la 37,6 miliarde euro, importurile au crescut cu 1%, de la 45,5 miliarde de euro la 45,9 miliarde euro.

Criza nu pare să fi lovit Olanda. Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor\'s Ratings Services a confirmat ratingul de top AAA atribuit Olandei, dar a avertizat că perspectiva rămâne negativă. Economia prosperă, diversificată şi competitivă a Olandei justifică atribuirea unui rating de credit pe termen lung AAA. De asemenea, S&P apreciază politica macroeconomică prudentă şi flexibilă şi faptul că economia olandeză este percepută ca una dintre cele mai solide din Europa. Anul trecut PIB-ul pe locuitor a fost de 47.000 dolari, se arată în raportul S&P. În ciuda unei creşteri a concedierilor din 2011, Olanda are una din cele mai scăzute rate ale şomajului din Europa, de 5,6%. Potrivit celor mai recente prognoze ale Băncii Centrale, economia olandeză va înregistra în 2013 o contracţie de 0,6%, faţă de o creştere de 0,6% cât se estima anterior. Economia olandeză ar urma să revină pe creştere în 2014, cu o expansiune de 1%, faţă de un avans de 1,2% cât estima anterior. Banca Centrală a Olandei estimează şi că deficitul bugetar va scădea până la 3,5% anul viitor de la 4,1% din PIB în acest an. Noile prognoze ale Băncii Centrale a Olandei constituie o provocare pentru noul Guvern de coaliţie condus de premierul Mark Rutte, care implementează o serie de măsuri de austeritate de circa 30 de miliarde de euro.

Agenţia de evaluare financiară Moody\'s Investors Service a retrogradat ratingurile principalelor trei bănci din Cipru şi mai adânc în categoria junk, adică nerecomandat pentru investiţii, după ce săptămâna trecută a revizuit în scădere, cu trei trepte, ratingul suveran al Ciprului, de la de la B3 la Caa3. Moody\'s apreciază că decizia reflectă incertitudinile privind data şi condiţiile încheierii memorandumului de înţelegere între guvernul cipriot şi creditorii internaţionali pentru a finanţa recapitalizarea sistemului bancar din Cipru. Decizia reflectă sporirea riscului intrării Ciprului în incapacitate de plată, ceea ce ar putea afecta eficienţa recapitalizării băncilor. Din iunie 2012 Ciprul negociază cu UE, BCE şi FMI un program de ajutor pe patru ani în valoare de 17 miliarde de euro. Însă, înainte de a semna un acord oficial cu Ciprul, miniştrii de finanţe din zona euro au nevoie de rezultatele unui audit derulat în rândul băncilor cipriote, care va arăta care sunt nevoile de capital ale acestui sector şi care va fi publicat la sfârşitul lunii ianuarie. Principalele trei bănci din Cipru, Bank of Cyprus, Hellenic Bank şi Cyprus Popular Bank, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Taguri articol


12