Zona Euro se va transforma într-o federaţie politică?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Summit european de criză

Zona Euro se va transforma într-o federaţie politică?

Externe 27 Iunie 2012 / 00:00 464 accesări

CAPITAL PENTRU INVESTIŢII Miniştrii de Finanţe din Germania, Franţa, Italia şi Spania s-au întâlnit, ieri seară, pentru discuţii, la Paris, înaintea summit-ului crucial al UE de la sfârşitul săptămânii de la Bruxelles.

Liderii statelor UE, ce se reunesc joi şi vineri în Consiliul European de vară, vor adopta un Pact pentru creştere economică şi locuri de muncă, care va sublinia importanţa reluării creşterii economice. Documentul reflectă un echilibru între diferitele interese ale statelor membre, după ce ţările din flancul sudic al Zonei Euro au criticat că Pactul fiscal adoptat în martie vizează exclusiv măsuri de austeritate. Ca o dovadă a faptului că influenţa Germaniei este departe de a se diminua, noul document va sublinia că ţările membre trebuie să acorde în continuare atenţie balanţei conturilor lor. Alte priorităţi ar trebui să fie accelerarea liberalizării pieţelor, promovarea creării de locuri de muncă şi modernizarea administraţiei publice. Documentul va cere oficial suplimentarea cu zece miliarde de euro a capitalului Băncii Europene de Investiţii, ceea ce va implica o creştere a capacităţii sale de împrumut cu 60 de miliarde de euro. Măsurile ar urma să intre în vigoare până la finalul anului.

UNIUNE BUGETARĂ Criza datoriilor riscă să schimbe din temelii structura UE. Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a declarat că nu exclude posibilitatea modificării tratatului european în vederea avansării către o uniune bugetară. „Criza a subliniat efectele în cascadă ale politicilor bugetare şi fiscale. În cadrul unei uniuni economice şi monetare mai integrate, situaţiile financiare sănătoase nu vor mai fi o opţiune şi nu vor fi negociabile. Noi propunem să se ia în calcul noi etape, care ar putea necesita schimbări la Tratatul UE”, a declarat Barroso în cadrul unei reuniuni la centrul de reflecţie European Policy Center, din Bruxelles. Liderii europeni au pregătit un proiect radical ce prevede transformarea Zonei Euro într-o federaţie politică în zece ani, ceea ce constituie o nouă încercare de câştigare a credibilităţii pe pieţele financiare. Propunerile radicale prevăd transformarea uniunilor fiscale, bancare şi economice într-un sistem politic federal şi urmează să fie discutate în summit-ul UE.

Proiectul de şapte pagini a fost elaborat de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, de Mario Draghi, preşedintele BCE, de Jose Manuel Barroso, preşedintele CE, şi de şeful Eurogrup, Jean-Claude Juncker. Documentul stipulează constituirea unei noi uniuni bancare la nivel european în care BCE să aibă rol de supraveghere, precum şi crearea unor fonduri comune care să fie puse la dispoziţia băncilor pentru remedierea crizelor. Mecanismul European de Stabilitate ar putea fi utilizat ca instrument fiscal în cadrul uniunii bancare, deschizând calea recapitalizării băncilor cu probleme. Germania a criticat rapid propunerile pentru remodelarea Zonei Euro, pentru că pun un accent prea mare pe responsabilitatea comună a datoriilor şi prea mic pe controlul bugetelor naţionale. Opoziţia Germaniei reduce şansele ca summit-ul UE, al 19-lea de la declanşarea crizei datoriilor în 2010, să arate drumul ieşirii din turbulenţele ce riscă să rupă Zona Euro.



12