Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor\'s (S&P) estimează că Zona Euro va intra în recesiune în primul trimestru din 2012. Totuşi, analiştii agenţiei adaugă că în a doua jumătate a anului viitor, Zona Euro va reveni pe creştere. Declinul care afectează deja economiile din Spania, Portugalia şi Grecia ameninţă să se extindă către alte state, inclusiv Germania şi Franţa, avertizează S&P. Şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a avertizat luna trecută că Zona Euro pare să fi intrat într-o uşoară recesiune, urmând să stagneze în 2012, din cauza crizei datoriilor, iar un eveniment negativ în Zona Euro ar putea avea consecinţe devastatoare pentru toate ţările dezvoltate. OECD recomandă Băncii Centrale Europene să-şi majoreze achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale şi să continue procesul de reducere a dobânzii de referinţă.
UN NOU TRATAT CARE SĂ REFONDEZE EUROPA Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a promis joi să militeze cu cancelarul german pentru ”un nou tratat care să refondeze Europa în faţa crizei”, într-un discurs foarte aşteptat asupra crizei din zona euro. ”Mai multă solidaritate, mai multă responsabilitate asumată în faţa popoarelor de un veritabil guvern economic, aceasta este viziunea noastră pentru viitorul Zonei Euro şi viitoarea reformă a tratatelor”, a explicat Sarkozy, care de-a lungul întregului său discurs a insistat asupra necesităţii de a consolida cuplul franco-german. Nicolas Sarkozy a asigurat de asemenea că ”ceea ce s-a făcut pentru Grecia nu se va mai repeta şi niciun stat al Zonei Euro nu va fi pus în incapacitate de plată”, subliniind că ”actuala criză este o criză de credibilitate, o criză de încredere”. Printre altele, Sarkozy a estimat că \'”un nou ciclu economic se anunţă, care va fi un ciclu de reducere a datoriilor, apt să readucă balanţa economiei spre muncă şi producţie. Trecerea de la un mare ciclu de îndatorare la un mare ciclu de reducere a datoriilor va fi însoţită de o ajustare cu care toate politicile economice ale ţărilor dezvoltate se vor confrunta”. PREŞEDINTELE FRANŢEI CREDE CĂ ACORDUL SCHENGEN TREBUIE REGÂNDIT. ”EUROPA CARE APLICĂ ÎN INTERIOR PRINCIPIUL LIBEREI CIRCULAŢII ŞI CARE NU ÎŞI CONTROLEAZĂ FRONTIERELE EXTERNE NU MAI POATE DURA”, A DECLARAT SARKOZY.
ANI DE ZILE PÂNĂ LA REVENIREA DIN CRIZĂ Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat vineri că Europa se află pe punctul de a implementa o uniune bugetară cu reguli stricte, cel puţin pentru Zona Euro. Pe de altă parte, Merkel a respins categoric principiul eurobondurilor pe post de remediu pentru criza care afectează Zona Euro. Cancelarul german a respins, vineri, principiul unei soluţionării rapide pentru criza financiară europeană, explicându-le parlamentarilor din Bundestag că modificarea tratatelor UE şi o uniune fiscală mai strictă reprezintă singura cale de progres - un proces ce ar putea dura însă mai mulţi ani. Angela Merkel a insistat că cele 17 naţiuni care folosesc moneda euro trebuie să consolideze instituţiile UE şi reglementările financiare ce guvernează Zona Euro. Ea a vorbit despre o supervizare mai strânsă a bugetelor naţionale, însoţită de norme legale care să permită o mai bună aplicare a regulilor privind cheltuielile.
BURSE ÎN CREŞTERE Bursele europene au crescut vineri, în cea mai bună săptămână a burselor din noiembrie 2008, înaintea publicării unui raport care ar putea arăta creşterea numărului de angajaţi la un ritm mai mare în SUA. De asemenea, indicii futures americani şi bursele asiatice au înregistrat câştiguri. Stoxx 600 a câştigat 9,1% în această săptămână, cel mai mare avans din ultimii trei ani, după ce Rezerva Federală şi alte cinci bănci au redus costurile de finanţare în dolari, China a scăzut ratele rezervelor minime obligatorii pentru bănci şi încrederea consumatorilor americani a crescut în mod neaşteptat în luna noiembrie. Raportul Departamentului Muncii american ar putea arăta că numărul angajaţilor a crescut cu 125.000 în noiembrie, după creşterea cu 80.000 din octombrie, în timp ce rata şomajului a rămas la 9%.