Zone speciale pentru infractori, în afara oraşelor maghiare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zone speciale pentru infractori, în afara oraşelor maghiare

Externe 03 Septembrie 2010 / 00:00 404 accesări

Partidul naţionalist radical ungar Jobbik a propus ca persoanele care tulbură liniştea publică, în special romii, să fie mutate în zone speciale din afara oraşelor, unde să fie menţinute sub supravegherea poliţiei, relatează MTI. Grupul parlamentar al partidului Fidesz a declarat că înfiinţarea de ghetouri nu reprezintă răspunsul la problemele ridicate de Jobbik, după ce socialiştii din opoziţie i-au acuzat pe conservatori că manifestă indiferenţă faţă de vederile antidemocratice ale naţionaliştilor.

Csanad Szegedi, un europarlamentar din partea partidului Jobbik, a declarat la o conferinţă de presă, miercuri, că prima “zonă de ordine publică”, o suprafaţă delimitată unde locuitorii ar fi înregistraţi şi ţinuţi sub supraveghere de jandarmi locali, ar trebui înfiinţată în zona oraşului nord-estic Miskolc. “Propunerea are ca obiectiv izolarea elementelor infracţionale, forţându-le în acelaşi timp să se integreze”, a declarat Szegedi. Jobbik a cerut şi înfiinţarea de închisori unde deţinuţii să îşi suporte propriile costuri de întreţinere. Liderul partidului Jobbik, Gabor Vona, a afirmat, la aceeaşi conferinţă de presă, că integrarea populaţiei de romi ungari a eşuat în ultimii 20 de ani şi că “partidul propune trimiterea copiilor de etnie romă la internate unde segregarea să fie un instrument educaţional mai productiv”. Comunitatea romă, care constituie cea mai numeroasă minoritate din Ungaria, este estimată la aproximativ 640.000 de persoane. Elevii de etnie romă, cea mai mare parte provenind din familii sărace, se confruntă în continuare cu un fenomen de discriminare în instituţiile şcolare ale ţării şi sunt deseori afectaţi de segregare, în pofida programelor succesive ale guvernelor în scopul schimbării situaţiei. Szegedi a afirmat că primele care să fie mutate pentru acuzaţii de vandalism ar trebui să fie familiile rome care trăiesc ilegal în Lyukovolgy, o suburbie din nord-vestul oraşului Miskolc, în timp ce romii din Avas, o altă suburbie a acestui oraş, ar putea fi de asemenea vizaţi. Potrivit lui Szegedi, mişcarea ar putea fi ordonată de consiliile locale, ca parte a unor proceduri de evacuare forţată. El a adăugat că locuitorii s-ar putea întoarce în oraş în baza aprobării unui consiliu creat de autorităţi, dacă le oferă copiilor educaţia adecvată şi dacă participă la programe de lucrări publice. Vona a declarat că “problema internă cea mai mare a Ungariei o reprezintă coexistenţa romilor şi ungurilor şi acesta este un subiect pe care nicio forţă politică nu este pregătită să îl trateze cu seriozitate. Avem nevoie de noi soluţii, dacă vrem să evităm un război civil”. Vona susţine că ar trebui înfiinţat un comitet parlamentar care să monitorizeze integrarea romilor şi că Ungaria ar trebui să se ocupe de această problemă în 2011, când va deţine preşedinţia UE.

Laszlo Teleki, membru al conducerii Partidului Socialist, a declarat că Guvernul Fidesz al lui Viktor Orban nu s-a distanţat de remarcile xenofobe ale naţionaliştilor din Jobbik, în pofida apelurilor repetate din partea socialiştilor de a face acest lucru. El a spus că dacă partidul Fidesz nu adoptă o poziţie fermă, ei se vor adresa UE în legătură cu “tăcerea cinică a Guvernului privind subiecte care provoacă ameninţări majore la adresa democraţiei”. Într-o declaraţie, conservatorii din Fidesz au cerut naţionaliştilor din Jobbik să examineze Constituţia Ungariei, înainte de a face astfel de “propuneri revoltătoare”. Potrivit Fidesz, ”soluţia nu este de a înfiinţa ghetouri, ci de a avea legi severe şi o poliţie puternică”.

Taguri articol


12