Festivalul de film „Nomad Global Village”, care a debutat pe 9 august, la Constanța, continuă în Piața Ovidiu până pe 29 august, cu alte proiecții cu intrare liberă pentru cinefilii din oraș și pentru turiști. Programate să înceapă de la ora 21.30, filmele din programul festivalului, vorbite în mare parte în limbile minorităților naționale, vor fi precedate, de la ora 21.30, de spectacole de dansuri lipovenești, tătărești și armânești. Deoarece distribuitorii filmelor „A Dangerous Charm” / „Farmec periculos”, programat pe 25 august, și „Mayrig”/ „Mama”, care ar fi trebuit să închidă festivalul, nu au reușit să trimită în timp util materialele necesare proiectării celor două lungmetraje, organizatorii le-au înlocuit cu două filme noi, extrem de apreciate: „Son of Saul”, în regia lui Laszlo Nemes, și „The Cut”, în regia lui Fatih Akin.
Astfel, în această joi, după momentul artistic oferit de ansamblul folcloric tătăresc Qaradeniz, va fi proiectat în Piața Ovidiu, de la ora 21.30, „Son of Saul” (2015), în regia lui Laszlo Nemes, film recompensat cu premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, Marele Premiu al juriului și premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Cannes. În distribuție se regăsește și actorul român Levente Molnar.
Vineri seară, după dansurile armânești prezentate de ansamblul Fluria, un „străin nebun”, „Gadjo Dilo” (1997), își va spune povestea Piața Ovidiu, pe ritmuri lăutărești, pentru a descoperi farmecul vieții nomade din România. Lungmetrajul, în regia lui Tony Gatlif, prezintă povestea lui Stephane, un francez (Romain Duris) care vine în România, în căutarea unei interprete de muzică lăutărească. Filmul a fost distins cu un Premiu Cesar pentru cea mai bună coloană sonoră.
Sâmbătă, în centrul istoric al Constanței „Vine fanfara”, „o comedie inteligentă, plină de nuanțe și o felie de viață cu o sugestivă experiență interculturală”, în regia lui Eran Kolirin.
Pentru ultima oară în acest sezon estival, carismaticul Zorba Grecul revine la Constanța, duminică, proiecția filmului fiind precedată de dansuri armânești. Lungmetrajul, produs în 1964 și regizat de Michael Cacoyannis, cu Anthony Quinn în rolul principal, este câștigător a trei premii Oscar: pentru cea mai bună scenografie, cea mai bună imagine alb-negru și cea mai bună actriță în rol secundar, fiind nominalizat la alte patru categorii, cinci nominalizări la Globurile de Aur și două nominalizări la BAFTA.
Dansuri, cântece și o expoziție de obiecte tradiționale lipovenești sunt programate luni, 29 august, în ultima zi a „Nomad Global Village”, înainte de proiecția filmului „The Cut” (2014), de Fatih Akin. Drama, distinsă cu Vittorio Veneto Film Festival Award la Festivalul de film de la Veneția, prezintă o poveste din anul 1915, care-l are în prim-plan pe tânărul fierar armean Nazaret Manoogian.
„Nomad Global Village” este un proiect organizat de Asociația Culturală Metropolis, finanțat de municipiul Constanța. Asociația Culturală Metropolis organizează anual trei mari proiecte culturale, axate pe educarea publicului și promovarea multiculturalismului: Caravana Metropolis - Cinema în aer liber, care a strâns la cele cinci ediții peste 320.000 de spectatori din toată țara la filmul european de autor, Festivalul Internațional de film pentru Copii și Adolescenți KINOdiseea, cel mai mare eveniment de film dedicat publicului tânăr din sud-estul Europei, și Balkanik Festival, primul și cel mai mare festival de world music din țară.
Citește și:
Filme de top și dansuri populare, senzațiile serilor de august, în Piața Ovidiu
Super-filme în aer liber! „Zorba Grecul“ vine în Piața Ovidiu!