Zuckerberg vinde acţiuni Facebook de 2,3 miliarde de dolari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zuckerberg vinde acţiuni Facebook de 2,3 miliarde de dolari

Monden 20 Decembrie 2013 / 00:00 512 accesări

Reţeaua de socializare Facebook Inc. a informat că intenţionează să scoată la vânzare 70 de milioane de acţiuni clasa A, a căror valoare se ridică la 3,9 miliarde de dolari, pe baza preţului de 55,57 de dolari pe acţiune înregistrat miercuri seară. Aproximativ 27 de milioane de acţiuni vor fi oferite chiar de compania Facebook, iar restul de 43 de milioane - de o serie de acţionari importanţi, în frunte cu Mark Zuckerberg, patronul Facebook, care va vinde 41,35 milioane de acţiuni, în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de dolari. În urma acestei tranzacţii, puterea de vot a lui Mark Zuckerberg va scădea la 56,1%, de la 58,8%. Facebook precizează că acesta intenţionează să utilizeze o mare parte din sumele strânse pentru a plăti taxele legate de exercitarea unei opţiuni care îi va permite să obţină un pachet suplimentar de 60 de milioane de acţiuni Facebook clasa B. În cazul titlurilor Facebook, fiecare acţiune clasa A dă posesorului un vot, în timp ce acţiunile clasa B oferă 10 voturi şi pot fi convertite oricând într-o acţiune clasa A.

Acţiunile reţelei sociale Facebook vor face parte din indicele bursier american S&P 500, înlocuind titlurile furnizorului de tehnologie Teradyne, începând cu ziua de luni, 23 decembrie. Indicele bursier S&P 500, a cărui denumire provine de la agenţia de rating Standard & Poor's, regrupează 500 de companii americane, pe baza capitalizării lor bursiere, şi este considerat mai reprezentativ de investitori decât Dow Jones, care regrupează 30 de acţiuni şi care nu este ponderat de capitalizarea companiilor cotate. Facebook este cea mai mare reţea de socializare din lume, cu peste un miliard de utilizatori.

Lumea afacerilor nu se dezminte şi operează schimbări şi în prag de sărbători. Compania Etihad Airways, din emiratul Abu Dhabi, negociază preluarea unei participaţii de până la 49% la Alitalia, în contextul încercărilor operatorului aerian italian de a evita falimentul. Etihad Airways ar deveni cel mai mare acţionar la Alitalia, dacă ar prelua 49% din acţiunile companiei. Cele două companii au discutat, în ultimele luni, preluarea de către Etihad a unei participaţii variind între 30% şi 49% la Alitalia şi o injecţie de capital de până la 350 de milioane de euro, au declarat surse apropiate situaţiei. Alitalia a refuzat să comenteze. Compania italiană încearcă să evite falimentul, pentru a doua oară în cinci ani, din cauza concurenţei dure din partea operatorilor low-cost şi a preţurilor ridicate la combustibil. Alitalia a încercat fără succes să găsească un nou partener, după ce Air France, în prezent cel mai mare acţionar, cu 25% dintre titluri, a anunţat că nu va participa la o majorare de capital de 300 de milioane de euro, întrucât operatorul francez este nemulţumit de planul de restructurare adoptat. Acţionarii au aprobat, în luna octombrie, majorarea de capital subscrisă parţial de compania de poştă şi două bănci din Italia.

Pe de altă parte, cea mai mare bancă privată din Venezuela a câştigat o licitaţie pentru o instituţie de credit naţionalizată din Spania, cu o ofertă de peste un miliard de euro, care a depăşit sumele avansate de investitorii spanioli şi americani. Banesco Grupo Financiero Internacional şi divizia sa din Spania, Banco Etcheverría, au licitat 1,003 miliarde de euro pentru achiziţia NCG Banco, cea mai mare instituţie de credit din regiunea Galicia, din nord-vestul Spaniei. Principala divizie a Banesco, Banesco Banco Universal, este cea mai mare instituţie de credit privată din Venezuela, cu o cotă de piaţă de 14%. Banesco a concurat cu cele mai mari bănci spaniole, Banco Santander, BBVA şi Caixabank, precum şi cu fondurile americane de investiţii Guggenheim Partners şi J.C. Flowers & Co - Oaktree Capital Management, au declarat surse apropiate situaţiei. Instituţia de credit din Venezuela va plăti 40% din sumă la preluarea NCG Banco, tranzacţie care trebuie aprobată şi de autorităţile europene, urmând să achite diferenţa până în 2018. NCG Banco a fost naţionalizată de Guvern în contextul prăbuşirii pieţei imobiliare din Spania. Banca a primit ajutoare de nouă miliarde de euro de la statul spaniol şi UE.

Planurile de restructurare merg ca unse şi pentru grupul petrolier austriac OMV, care a anunţat că a ajuns la un acord privind vânzarea participaţiei sale de 45% în reţeaua germană de rafinării Bayernoil, un nou pas în programul său de restructurare a activelor din sectorul downstream. OMV a informat că a convenit cu cumpărătorul, societatea Varo Energy - un joint venture între traderul elveţian Vitol şi firma de private equity Carlyle Group, să nu dezvăluie detaliile legate de preţul achiziţiei. Compania austriacă se aşteaptă însă să finalizeze tranzacţia în cursul anului următor. OMV a cumpărat Bayernoil şi alte active germane de la BP Plc în anul 2003, pentru 377 milioane de euro. Tranzacţia marchează finalizarea procesului de reducere planificată a capacităţii anuale de rafinare a OMV cu 4,6 milioane de tone, până la 17,4 milioane de tone, prin rafinăriile Schwechat, Burghausen şi Petrobrazi. Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele explorare şi producţie, rafinare şi produse petrochimice, marketing, gaze naturale şi energie.

Taguri articol


12