”Președintele sirian, Bashar al-Assad, ar fi acceptat să părăsească puterea, dar într-un mod decent”, a declarat ambasadorul Rusiei la Paris, Aleksandr Orlov. “La conferința de la Geneva a fost un comunicat final, care menționează tranziția spre un sistem democratic. Acest comunicat final a fost acceptat de Assad, care și-a numit un reprezentant pentru negocierile cu opoziția pentru această tranziție. Asta înseamnă că el a acceptat să plece, dar într-un mod decent”, a explicat diplomatul rus. Ministerul sirian al Informațiilor a dezmințit informația potrivit căreia președintele Bashar al-Assad ar fi gata să renunțe la putere. Deocamdată, Brazilia îşi retrage diplomaţii din Siria, iar Belgia le-a cerut cetăţenilor săi aflaţi în zona de conflict să se retragă. Ieri, Consiliul de Securitate ONU a prelungit, pentru o ultimă perioadă de 30 de zile, misiunea celor 300 de observatori ONU în Siria. Votul a fost unanim, deşi Rusia ameninţase blocarea proiectului propus de Franţa, Germania, Portugalia şi Marea Britanie. Mandatul Misiunii ONU în Siria expira vineri seară.
CEA MAI SÂNGEROASĂ ZI Peste 300 de persoane, în majoritate civili, au fost ucise joi, în acţiunile de reprimare şi luptele înregistrate pe teritoriul Siriei, fiind cel mai sângeros bilanţ din ultimele 16 luni de revoltă, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH). Cel puţin 139 de civili, 98 de soldaţi şi 65 de rebeli au fost ucişi, potrivit organizaţiei cu sediul în Marea Britanie. Vineri, rebelii sirieni au preluat controlul la un post de frontieră cu Turcia, după lupte violente ce au avut loc în ajun cu armata siriană. Pe de altă parte, armata siriană a ”curăţat” cartierul Midane, în apropiere de centrul Damascului, de combatanţi rebeli.
A MURIT ŞEFUL SECURITĂŢII Şeful serviciului securităţii naţionale siriene, Hisham Ihtiar, rănit miercuri, în atentatul de la Damasc în care au fost ucişi alţi trei oficiali de rang înalt din domeniul securităţii, a murit vineri, din cauza rănilor, a anunţat televiziunea de stat. Această informaţie apare în contextul în care la Damasc se desfăşoară funeralii naţionale pentru ministrul Apărării, Dawd Rajha, adjunctul acestuia şi cumnatul lui Bashar al-Assad, Assef Shawkat şi Hassan Turkmani, şeful celulei însărcinate cu reprimarea revoltei care afectează regimul începând din martie 2011, toţi trei ucişi în atentat. Hisham Ihtiar, în vârstă de 71 de ani, deţinea un rol-cheie în cadrul reprimării. El figura de la 23 mai 2011 pe lista cu persoane sancţionate de UE. Pe 20 mai, el a fost vizat, alături de alţi oficiali, de o tentativă de otrăvire.